Te Wahipounamu, Nya Zeeland

Te Wahipounamu”Så vackert och så enastående att dess värde nu bevaras som världsarv för att kunna fortsätta hänföra naturtörstande turister världen över. Du som inte kan få nog av vackra naturområden, gör klokt i att besöka fyra av Nya Zeelands mest beundransvärda Nationalparker”

Te Wahipounamu är en grupp bestående av fyra olika nationalparker i sydvästra Nya Zeeland. År 1990 sattes denna grupp upp på Unescos världsarvslista vilket innebär att samtliga nationalparker anses vara platser med mycket stort naturvärde, vilket är något som samtliga av parkernas besökare får upptäcka och kan hålla med om. En sammanlagd yta på de fyra nationalparkerna är 26 000 kvadratkilometer och själva namnet Te Wahipounamu betyder ”grönstenars vatten”.

Aoraki/ Mount Cooks nationalpark
Den över 700 kvadratkilometrar stora och vackra nationalparken Mount Cook är belägen på Nya Zeelands sydö och innehar Nya Zeelands högsta berg med den störst utbredda glaciären. Den närmst belägna staden till nationalparken är Twizel.

Westland Nationalpark
Detta vackra naturområde har en yta som omfattar över 1100 kvadratkilometer och här kan man upptäcka och hänföras av såväl vackra kustremsor och flodmynningar som regnskogar, bergsområden och glaciärer.

Fiordland Nationalpark
Denna 12 500 kvadratkilometer vida nationalpark ligger längst ut på sydöns sydvästra spets och är särskilt känt för sin enormt vackra fjordkust och här hittar du även den berömda fjorden Millford Sound. Förutom fjordar, berg och sjöar kan du även njuta av vattenfall i detta naturområde.

Mount Aspiring Nationalpark
Mount Aspiring Nationalpark inrättades år 1964 och är omkring 3500 kvadratkilometer stort. Detta är ett naturområde som övervägande består av bergstrakter med floder och dalar och en massa skog. Parken har en rad höga berg att stoltsera med, bland annat Mount Pollux och Mount Aspering.